Nedjelja, 8. 4. 2018.

Evanđelje: Iv 20, 19-31

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: »Mir vama!«

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«
Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«
I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«
Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.
Riječ Gospodnja.

 

Stavi Isusa u središte svog života

Razmatranje Božje Riječi Druge Uskrsne nedjelje

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: »Mir vama!«

Draga braćo i sestre,

Danas slavimo Mali Uskrs. I Nedjelju Božanskog Milosrđa.

Čuli smo što je Isus kaže. „Blago onima koji ne vidješe a vjeruju.“

Što to znači?

Zamisli ovo: slijep(a) si. Zamisli takav život. Ne vidiš. A moraš i želiš živjeti. Ići nekamo. Biti s nekim. Koliko se više moraš tada oslanjati na drugog. Na riječi i upute nekog tko vidi bolje. Drugim riječima, koliko više povjerenja kao slijep(a) osoba moraš imati. Koliko više vjere?

A sada, zamisli, da si ne samo slijep(a) nego i gluh(a). I nijem(a). Što bi se tada dogodilo s tobom? S tvojom vjerom? S tvojim povjerenjem drugome? U onim nabanalnijim životnim situacijama? Bez vida i sluha i govora, izoštrio bi ti se i usavršio osjet dodira. Bi li tada usmjerio sve svoje snage u tu sposobnost opipa?….ili bi dopustio da poraste tvoje povjerenje u druge? Da poraste tvoja vjera u nekog drugog tko će te usmjeravati kroz život?

A sada, zamisli da izgubiš i osjet dodira. I konačno, da se ne možeš uopće kretati. Da si potpuno paraliziran(a). A srce ti i dalje kuca. Kako bi tada izgledao tvoj život?

Bilo bi to iskustvo nekog tko je živ zakopan. Iskustvo zatvorenih (grobnih) vrata. Iskustvo kome.

Međutim, ujedno bi to bila i prilika da razviješ jedini kapacitet koji ti je ostao. Tvoje srce. Kad ti ništa drugo u životu ne preostane i sve se polomi, potroši i i zgubi, ostaje ti srce. Da ga rastegneš, raširiš, pročistiš. I da srcem, u činu vjere, pogledaš, osluhneš, zavičeš, zahvatiš i iskorakneš prema vani, dalje, više i dublje. Da se u svojoj nemoći, lišen(a) perifernih osjeta, potpuno predaš pokretom vjere i otvoriš svoje središte.

Upravo to želi Isus. Isus želi razviti kapacitet tvog srca. On ne želi ostati na periferiji tvog životnog iskustva. On želi ući kroz zatvorena vrata u tvoje središte. I on to čini. To je ta Radosna vijest danas. Kada Isus naviješta životno blago onima koji ne vide a vjeruju, On zapravo naviješta životno blago onima koji Njega stavljaju u središte svog života, u srce. Samo čisti srcem mogu Boga (u)gledati. Nije dovoljno samo vidjeti Isusa u liturgiji, čuti ga u Riječi, govoriti mu u molitvi. Nije dovoljno opipati ga u euharistiji i primiti ga u svoj trbuh. Pozvan(a) si primiti Isusa u svoje središte. Dopustiti mu da te prožme do kraja, cijelo tvoje biće, misli, osjećaje, riječi i djela. Jedino tako možeš primiti njegov Mir. Jedino tako možeš vjerom nadvladati strah.

Iskustvo groba i osjećaj da su živi zakopani imali su i apostoli. Čuli smo to u Evanđelju. Evo, prošlo je i tebi osam dana od Uskrsa. Živiš li i ti u smrtnom strahu od moćnika ovog svijeta? Koji je tvoj strah? Zbog čega ti u ovom trenutku strepiš? Je li to strah za vlastiti život, za bližnje, imovinu? Progone li tebe moćnici na poslu, na ulici, u kvartu, školi, na internetu?

Primi Isusa u središte. On je važniji od svega toga. Riješi se idola u svojem životu. Odreci ih se. I, kako kaže sveti Ivan u drugom čitanju, bit ćeš od Boga rođen. Obnavljaš tako krsnu milost. Za nekoliko trenutaka, Isus će i nama doći u vodi i krvi, u središte, na oltar. Dat će nam da opipamo njegove rane u euharistiji. Već nam je u evanđelju maloprije ostavio svoju riječ. Dahnut će svoga Duha na poseban način u one među nama koji u ovom trenutku pristupaju ispovijedi.

A potom će i nas poslati na kraju mise da idemo u miru. I da živimo kao apostoli – jedno srce i jedna duša. I nas poziva da idemo na periferije, pružamo svjedočanstvo i sve smatramo zajedničkim, dijeleći svakome koliko je potrebno. Hoćemo li se odazvati tome pozivu? Hoćemo li omogućiti drugima da u našem ponašanju vide Isusa među nama, u našoj sredini?

Ako i ne uspiješ od prve, ako se i budeš ponašao kao blizanac (ne)vjernog Tome, ne strahuj! Radosna vijest glasi: Isus će opet nakon osam dana doći među nas, u središte, i ponuditi nam svoj Mir. I tako od nedjelje do nedjelje. U sve dane, do svršetka svijeta. Svaka nedjelja je prilika za Mali Uskrs, prilika za Milosrđe u kojem Božje i tvoje srce u ljubavi stoje.

Ima li Radosnije vijesti od ove?