Večernja molitva zahvale u obitelji

Iako svaka osoba treba vjeru učiniti svojom i da, svatko ima svoj odnos s Bogom, veliki je dar dobiti sjeme istinske vjere u djetinjstvu, od svojih roditelja. Na to se mi roditelji trebamo svjesno odlučiti, za to moliti i ozbiljno na tome raditi.
No kad je odluka već donesena- odakle početi? Prvo što djetetu treba prenjeti jest molitva zahvale na kraju dana.
Zašto?
Ova molitva od ranog djetinjstva sprječava naše krivo poimanje Boga i temelj je daljnje izgradnje vjernika. Također ostaje zauvijek u nama. Mnogi danas unatoč tradicionalnom vjerskom odgoju napuste Crkvu u odrasloj, najčešće mladenačkoj dobi. Neki se i vrate i kad pričaju kako su otišli iz Crkve kažu: imao sam krivu sliku Boga- doživljavao sam Boga kao nekog strašnog starca koji s neba vidi sve moje grijehe i osuđuje me. Samo sam želio skriti se od njega jersam se stidio svojih mana. U stvarnosti ovaj opis bolje odgovara nekom demonu jer u bibliji piše da je đavao Tužitelj, onaj koji upire prstom u naše grijehe. Jao nama ako djecu podignemo, a imaju ovakvu sliku Boga. I zato:
Prvo što dijete treba naučiti jest da je naš Bog Ljubav. Konkretno to može doživjeti kroz molitvu zahvale. Da svaku večer prije spavanja promisli, vidi, posvijesti i izgovori što mu je Gospodin danas dao. Da se u njegovo biće polako urezuje da je Bog onaj koji je prisutan svaki dan u našem životu i od kojega dolazi svo dobro.
Konkretno: Nakon zajedničke molitve Očenaša roditelj će na primjer reći: „Recimo svi svoje osobne molitve i zahvale: Hvala ti Gospodine za ovaj dan u kojem sam vidio tvoju prisutnost jer sam se jako bojao zbog svoje situacije na poslu , a ti si sve izveo na dobro i vidim da to nije toliko važno, da je važno da sam tu sa svojom djecom i da imamo ljubav i zajedništvo, Hvala ti Gospodine što se brineš! “ Tada će malo dijete reći npr: „Hvala ti Gospodine što mi je danas bio moj prijatelj u posjet i što smo se lijepo igrali i Što sam naučio voziti biciklu danas. „ Nakon svih ovakvih molitvi cijela obitelj kaže „Hvala ti Gospodine“ i zaključi npr. sa molitvama Zdravo Marijo i Slava Ocu. Na kraju roditelj treba blagosloviti svoju djecu, polažući ruke na glavu. Dijete osjeća sigurnost i može mirno usnuti.
Ako ovo propustimo učiniti- čemu smo ostavili svoju djecu? Kakvim mislima prije spavanja, ne daj Bože, ekranima, mobitelu..? Na žalost znam da je mnogima teško biti dosljedan u ovakvim stvarima . Uvečer, umorni roditelji gledaju tv, a djeci viknu-„ Idite na spavanje- Laku noć!“ Kršćani još mogu dodati „Ne zaboravite se pomoliti!“

Svakako, znam i da postoje obitelji u kojima se moli zajednička molitva, i to možda puno više od prije opisanog; moli se krunica i djeca to vole. No često izostaje ova osobna molitva zahvale i svjedočanstva pred cijelom obitelji da je Bog prisutan u mom životu,da znam da sve dobro dolazi od njega i ja sam mu dužan zahvalu kao preduvjet svoje sreće.
Stoga i ovakve obitelji pozivam, nakon krunice, izrecite prije blagoslova ovakve molitve. Ona kod djeteta izgrađuje živi odnos sa Bogom kao osobom.Da ne dozivljava Boga kao nekog tko je bio tu davno prije 2000 godina i kojeg su sreli ljudi iz Biblije, nego kao onog koji je Uskrsli, živ tu, među nama i od kojeg dolazi život- svaki dan.

Svoje prijedloge i pitanja u vezi prenošenja vjere djeci možete uputiti na adresu mala.terezija12@gmail.com