Uskrsno pismo 2019

Split, Žnjan, Uskrs 2019.

Ljubljena,  braćo i sestre sa Žnjana!

            Što je to uskrs? Jede li se to? Kakav okus ima? Kako se može probati?

Na Misama svaki put molimo Vjerovanje. U onom dužem Vjerovanju izjavljujemo: I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu! Zašto se tu spominje Sveto Pismo? Evo jednog odgovora iz konkretnog života.

Luka sada ima rak. Bio je jedinac u roditelja. Nisu mu prenijeli vjeru. Samo ga je majka, kriomice od oca i očiju svijeta, dala krstiti. Odrastao je u našoj, pokvarenoj, sredini. Na ulici se napunio psovka do grla. U jednoj bi rečenici bilo po nekoliko psovka. Zarana je počeo pušiti travu. Neka je dolazila iz Nizozemske, a neka je bila domaće proizvodnje. Na tomu se ne staje. Ubrzo je u vene došao heroin. Sve, upravo je sve krenulo po zlu. Jedino je drugu stranu držala majčina molitva i njezine suze. Jednom joj se čak i Gospa približila i ohrabrila je. U tom općem košmaru, živoj smrti, Luki jedan anđeo stavlja u ruke Sveto Pismo. Počeo je čitati ne razumijući ništa. Čitao je i čitao i odjednom mu se srce počelo mijenjati. On svjedoči da je na njega sišla neka milina odozgor, spustila se u dušu i iščupala iz duše psovke i ovisnost o opijatima, a usadila živo Ime: Isus!

Naš glasoviti Dalmatinac, Sv. Jeronim, kaže da ne pozna Krista onaj tko ne pozna Sveta Pisma. Prvenstveno, tko ne pozna Sveto Pismo ne pozna snagu Kristova uskrsnuća. Uskrs nije iskustvo odozdo nego je cijelo odozgor. Vjerujem u Uskrsnuloga i vjerujem u Sveta Pisma! Uskrsnuli je svojim učenicima otvorio pamet da razumiju Pisma i s tim ih je obuzela velika radost. To je radost veća od ovoga svijeta! Ta se radost spušta u nas i izbacuje iz nas okus smrti. O, kako je lijep okus novoga života!

O, ljubljena braćo i sestre, upoznajmo Pisma i poznajmo snagu Kristova uskrsnuća! Tko je u žalosti, prijeći će u radost! Tko je u bolesti (raka) dobit će nadu! Tko je u vlasti kocke, droge, alkohola, pornografije, kriminala, mržnje i svega toga (sve je to smrt), dobit će slobodu! Vjerujem! Vjerujmo!

Uslast vam hrana Kristova uskrsnuća!  Sretan Uskrs!

                                                                                                                             Vaš don Ante

CVJETNICA– Dođimo s palminim i maslinovim grančicama.Sv.Mise slavimo u 9.00, 11.00 i 19.00h.

V. UTORAK– Ispovijed je od 10.00-11.00h , od 17.00-19.00h i 20. 30h. 

V. ČETVRTAK– Večera Gospodnja s pranjem nogu u 18.30h.

V. PETAK– Muka Gospodnja i ljubljenje križa u 18.30h.

V. SUBOTA– Dan za klanjanje u tišini. VAZMENO BDIJENJE– u 22.00h.

USKRS– Sv. Mise slavimo u  9.30  i 11.00h. Blagoslov hrane.

USKRSNI PONEDJELJAK- Sv. Misu slavimo u 10.00h.