Uskrsno pismo 2018

Ljubljeni!

Zaustavimo se na čas i postavimo pitanje što znače dani pred nama?

Zašto Cvjetnica?
Možda će se se netko taj dan umivati u vodi punoj cvijeća? Cvjetnica je dan muke Gospodnje i njegovog slavnog ulaska u Jeruzalem. Na Cvjetnicu i mi ulazimo s Gospodinom u svoj Jeruzalem. Preporučamo da se taj dan pogleda film “Pasija”. Blagoslovit ćemo palmine i maslinove grančice koje ćemo zatim staviti u kuće do iduće Cvjetnice. Popodne dođimo na klanjanje pred Presvetim Sakramentom u kapelu Sv.Lovre.
Kao što iz zemlje niče cvijeće i počima širiti miris tako i nama dolazi miomiris Isusa Krista. On se u Muci dao razbiti poput glinene posude da bi po nama izlio pomast Duha Svetoga, ljubav Očevu.

Zašto Veliki četvrtak?
Sjetimo se pranja nogu. Na Pashi je najmanji trebao svima oprati ruke. Najmanji je bio Krist. On se sagno do poda i oprao noge. Zatim je dao zapovijed da i mi činimo to isto jedni drugima. Taj se dan i mi slegnimo do nogu jedni drugima. Jakov se bacio do nogu svoga brata Ezava i sedam se puta poklonio. U njegovu je licu vido lice Božje. Kršćanin je onaj koji se smatra najmanjim na svijetu. Ljubimo jedni druge kao što je Krist nas ljubio.

Zašto Veliki petak?
Zašto je bila potrebna takva muka i takva smrt? Svi se zgražaju kada se to pokušalo predočiti onako kako je bilo. A bilo je tako! Popljuvanom i raskrvavljenom čovjeku ne može se gledati u lice. To smo napravili mi. U Muci nam se pokazuje što grijeh čini od nas i što mi grijesima činimo od drugih. Na Veliki petak prigrlimo vlastiti križ. Kristov je križ naša mudrost i snaga.

Zašto Pashalno bdjenje?
Nije li pretjerano bdjeti u ovoj noći? Nipošto! U toj se noći dogodilo nešto presudno. U toj je noći pobjeđen đavao i uništena smrt. U toj je noći Bog oprostio sve grijehe svijeta i otvorio vrata života. To je noć klicanja! To je noć krštenja kada se pokapa stari čovjek i uskršava novi. Spavati u ovoj noći znači biti odjeljen od tog događaja!
Sretan Uskrs želi Vam
Vaš don Ante

SLAVLJA VELIKOG TJEDNA- USKRS

CVJETNICA- Dođimo s palminim i maslinovim grančicama. Sv. Mise slavimo u 9.00, 11.00 i 19.00 h.
V. UTORAK- Ispovijed je od 10.00-11.00h , od 17.00-19.00h i 20. 30h.
V. ČETVRTAK- Večera Gospodnja s pranjem nogu u 18.30h.
V. PETAK- Muka Gospodnja i ljubljenje križa u 18.30h.
V. SUBOTA- Dan za klanjanje u tišini. VAZMENO BDIJENJE- u 22.00h.
USKRS- Sv. Mise slavimo u 9.30 i 11.00h. Blagoslov hrane.
USKRSNI PONEDJELJAK- Sv. Misu slavimo u 10.00h.