TREĆI NACIONALNI SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI – HOD SVJETLA, SOLIN, 15.rujna 2018.

U subotu, 15. rujna 2018., održan je svečani „Hod svjetla“ – prijenos zavjetne svijeće iz katedrale svetog Duje na Gospin Otok u Solinu uz prigodni molitveni program, a u sklopu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“.

Gospina livada, kako je vjernici Solina i okolice zovu, bila je ispunjena mladim i starim, djecom u naručju roditelja i onom malo većom koja je radosno trčkarala oko njih.
Euharistijsko bdijenje započelo je u 20 sati predvođeno splitsko-makarskim nadbiskupom mons.Marinom Barišićem koji je s poslužnicima i upaljenom svijećom došao do oltara uz pratnju pjesme zbora mladih „Krstitelj“ s Trstenika.

„U Ivanovom evanđelju čitamo da je Isus Krist ono iščekivano Svjetlo koje je došlo na svijet da prosvijetli čovječanstvo, da bude svjetlo u srcima i životima svih onih koji žele Svjetlo, vjeruju Svjetlu i šire Svjetlo“ – istaknuo je mons.Barišić te nastavio: „On želi svijetliti brakovima i obiteljima, u djeci i mladima, u starima i nemoćnima, u usamljenima i nesretnima“.
Uslijedilo je slušanje Riječi i svjedočanstva bračnih parova o bračnoj ljubavi, rađanju i odgoju djece, o promicanju braka i obitelji što je bilo posebno emotivno kako za bračne parove koji su kazivali svoje svakodnevno življenje Boga i slavljenje Njega odolijevajući izazovima današnjice tako i za vjernike koji su došli u ovo Gospino prasvetište.
„Danas je nužno i prijeko potrebno osnažiti vezu između obitelji i kršćanske zajednice.
Obitelji se katkad danas povlače govoreći da nisu tome dorasle: „Oče, mi smo jedna siromašna i pomalo razmrdana obitelj, ne možemo mi to, imamo već toliko problema u kući, nemamo snage,…“, to je točno, ali nitko nije dostojan, nitko nije na visini, nitko nema snage bez božje milosti! Bez nje ne možemo ništa učiniti. Sve nam je dano i to besplatno!
Kršćanska zajednica mora nastiojati prevladati previše nalogodavne i funkcionalne stavove, poticati međusobni dijalog i uzajamno poznavanje i poštivanje. Neka obitelji preuzmu inicijativu i osjete da su odgovorne nositi dragocjene darove za zajednicu. Svi moramo biti svjesni da se kršćanska vjera odigrava na otvorenom polju života dijeljenog sa svima, obitelji i župe moraju učiniti čudo života koji će biti više zajednički za čitavo društvo“ – stoji u katehezi pape Franje.
Nakon svjedočanstava, nadbiskup Barišić izmolio je zahvalnu molitvu za promicanje braka i obitelji te je uslijedilo Evanđelje. Mons.Mate Uzinić, dubrovački biskup i predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, održao je prigodnu homiliju više puta naglasivši kako je obitelj izvor života i radosti što je i geslo ovogodišnjeg Trećeg susreta, te sve prisutne pozvao da žive te Božje Riječi te da Gospodin bude uzor našim hrvatskim obiteljima.
Najradosniji trenutak večeri „Hod svjetla“ bilo je paljenja svijeća sa zavjetne svijeće koje su se ponijele u puk. Svijeće u rukama vjernika osvijetlile su Gospino prasvetište, ozarila im lica ali i srca koja su tada bila ispunjena najintimnijim molitvama. Dok je zbor tiho pjevao, otac jedne obitelji, izgovarao je molitvu: „Vječni oče, ti koji si izvor svakog očinstva na nebu i na zemlji, podari mi mudro očinsko srce kako bih u ljubavi i primjerenoj stezi, zajedno sa suprugom, podizao i odgajao svoju djecu …“.
„Hvala ti na daru biološke i duhovne plodnosti. Hvala na daru očinstva i majčinstva po kojem, rađajući nove živote na zemlji, rađamo nove duše za vječnost. Tebi, vječni Oče, zahvaljujem na daru životas djece koju si mi povjerio na čuvanje i odgoj. Ispuni me svojom nježnošću i pomozi mi da u suprugu i djeci prepoznam tebe …“- majka obitelji izgovorila je tiho molitvu.
Nakon molitve oca i majke, uslijedio je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom nakon kojega se okupljeni puk ohrabren i osnažen Božjom riječju, sa svijećama u rukama, uputio u svoje domove noseći na svojim usnama pjesmu:
„Pa da mi je i dolinom smrti proći
zla se ja ne bojim
jer Ti si sa mnom Oče“.