Došašće 2019.

Predragi Kristu vjernici,

Mjesec studeni na poseban je način obilježen pitanjima smrti i posljednjih stvari. Proslavili smo blagdan Svih svetih i Dušni dan te se prisjetili žrtve Vukovara u Domovinskom ratu. Svi ti dani nas podsjećaju na dramatičnu izvjesnost našeg života. Naš je život od rođenja usmjeren i konačan je. Kamo idemo? Tko nam dolazi u susret? 

Nalazimo se pred vremenom Došašća – Adventa. U njemu se kršćani pripremaju za Kristov drugi dolazak, na kraju vremena, te svetkovinu njegovog božanskog utjelovljenja prije dvije tisuće godina.

Paralelno s kršćanskim Došašćem odvija se drugi advent – u našim pivnicama, trgovima i trgovinama. Taj se advent možda produži i u siječanj. Prerastao je Krista kao što naša djeca prerastaju stare majice. Možda je tako bolje. Od Kristova kraljevstva očito nema ništa. Uhvatimo se onda barem ovoga zemaljskoga.

Međutim, žrtva Vukovara, naši pokojnici, konačnost našeg života tjeraju nas na misao kako zemaljsko kraljevstvo i zemaljski advent ne mogu biti vrhunac naših života. Stvoreni smo za nešto više. Nismo na ovome svijetu samo kako bi trčali za novcem, kolekcijom jesen/zima 2019., sniženjima i kućnim ljubimcima.

Samo je vječni život dostatan odgovor na pitanje ljudskog postojanja i smrti u ovome svijetu. A kraljevstvo nebesko? Ono je tu cijelo vrijeme. Krist je rekao: Kraljevstvo je Božje među vama.

Otvorimo vrata Kristu jer on ne uzima ništa, a daje sve.
Zato smo ove godine u vremenu Došašća odlučili započeti blagoslov obitelji. Raspored blagoslova pratite na web stranici i instagramu naše župe.

Vaši, don Domagoj i don Ante