Božićno pismo 2021

Župa Gospe od Milosrđa- Žnjan, Božić 2021.

Predragi Kristu vjernici,

Iza nas je još jedna godina, a pred nama još jedan Božić. Živimo u složenim i burnim vremenima. Bolest uzrokovana korona virusom odnijela je mnogo života, vrlo su izražene podjele i napetosti u našem društvu, pritisnuti smo inflacijom i poskupljenjem svakodnevnih namirnica. Stvarnost se uvelike zakomplicirala. Nalazimo se uslijed prave drame. Kraljevstvo zemaljsko ne može nas usrećiti. Kula babilonska nikad neće dostići nebesa. Kraljevstvo zemaljsko je zemlja umirućih jer svima nam je jednom umrijeti. Ova nas je epidemija bolno na to podsjetila.

Kršćani čeznu za boljom domovinom. Za domovinom živih jer naš Bog je Bog živih. Božićne jaslice su predokus Kraljevstva Nebeskog- nebeske domovine. Trošna štala u koju se smjestila Sveta Obitelj najbolja je slika rajskog uživanja kojemu se nadamo. Naš otkupitelj i spasitelj, naš spas, mir, veselje i radost ležao je u jaslama. Onaj koji nam se dao za hranu ležao je u napravi za hranjenje blaga. O, sreće li kada su se ljudi družili s anđelima, o života li koji treba željeti više od svega što se može poželjeti, gdje se i Djevica, majka Božja, i Krist, sin Božji, i sveti Josip, poočim i skrbnik Isusov, pokazuju osobno prisutni i vidljivi, gdje nju svi časte, a Isusa štuju i klanjaju mu se. O, kakvog radosnog prizora, o kakve sreće koju nitko ne može oduzeti. U ovom svijetu boli, nemira, podjela i bolesti daleko od nas bio svaki nemir, strah i očaj. S nama je Isus koji je naš mir i sigurnost, radost i mir, sloga i ljubav, pravda i krepost. Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima, miljenicima Božjim.

Sve nam to omogućuje mlado Sunce s visine, Emanuel- s nama Bog, Mali Isus. Bog, svega stvoritelj i upravitelj, neizmjerno veličanstvo, koga nitko nikada nije vidio, pokazao nam je svoje lice. Isus je govorio svojim učenicima “Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!” Blago nama koji možemo gledati jaslice i slušati božićne pjesme. Blago nama kojima Krist oprašta grijehe u svetoj ispovijedi. Blago nama koji možemo Krista primiti u svetoj pričesti. Ima li ljepše spoznaje od one da si spašen, da ti je dug oprošten, da je Bog svojim prisustvom na zemlji posvetio naš život i rad.

Prožeti duhom Kraljevstva Nebeskog, slaveći Njegov prvi i očekujući drugi dolazak, očiju uprtih u štalicu, prionimo gradnji naše zemaljske domovine i društva.Ne bojmo se, naš Bog je već pobijedio. Bog je s nama u sve dane, u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti. To je izvor svekolike naše radosti i nade.

Sretan Božić!

Vaši don Ante i don Domagoj

RASPORED BLAGOSLOVA

Obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, ove godine će izostati tradicionalni posjet obiteljima i blagoslov. Imajući na umu sve okolnosti koje su nas zadesile u ovoj godini na izmaku odlučili smo blagoslov obitelji udijeliti u crkvi. Da ni domovi ne bi ostali bez prikladnog blagoslova pripremili smo prigodan paket koji će te ponijeti sa sobom, te sami izmoliti i blagosloviti svoje domove. Pripremljeni paket za ovu prigodu sadržava:

  1. Blagoslovnu molitvu;

  2. Blagoslovnu vodu;

  3. Naljepnicu za Novu godinu;

  4. Kalendar župe za Novu godinu.

Molimo vas da se pridržavate postavljenog rasporeda dolazaka u crkvu na blagoslov u 18:00 sati. Ukoliko netko ima opravdan razlog i ne može doći u crkvu unutar svog zadanog termina, taj može doći na drugi termin.

27. prosinca 2021: Ulica Ispod Sv. Lovre („Glavica“)

28. prosinca 2021: Put Sv. Lovre (privatne kuće) i brojevi 55 (A, B, C, D), 56, 58

29. prosinca 2021: Ulica Kralja Stjepana Držislava od broja 2 do broja 22 (A, B, C). Put Pazdigrada (cijela) i Maslinska ulica (cijela)

30. prosinca 2021: Put Orišca (cijela), Vrgoračka (cijela) i Put Duilova (cijela; „Bel Etage i Bungalovi“)

3. siječnja 2022: Put Žnjana (cijela) i Šetalište Ivana Pavla II. („Morska vila“)

4. siječnja 2022: Pazdigradska ulica (cijela), Rašeljkina ulica (cijela) i Vinogradska ulica (cijela)

5. siječnja 2022: Rovinjska ulica (cijela), Kotorska ulica (cijela), Stonska ulica (cijela), Žnjanska ulica (cijela – „Blizanci“) i Primoštenska ulica

7. siječnja 2022: Makarska ulica (cijela), Skradinska ulica (cijela), Biogradska ulica (cijela), Tučepska ulica i Igranska ulica

10. siječnja 2022: za sve one koji nisu mogli doći u gore navedene termine

BOŽIĆNA ISPOVIJED: utorak 21.12. (16.30-18.00 i 20.00-21.00) i srijeda 22.12. (9.30-10.30, 16.30-18.00 i 20.00-21.00)

BOŽIĆ – ROĐENJE GOSPODINOVO

Mala ponoćka u 19:00 i 20:30 sati

Velika ponoćka u 22:00 sata

Danje mise: 8:30, 9:30 i 11:00 sati

SILVESTROVO – STARA GODINA 18:00 sati – misa zahvalnica

NOVA GODINA- SVETKOVINA BDM 10:00 i 19:00 sati

BOGOJAVLJENJE – TRI KRALJA 9:30, 11:00 i 19:00 sati (blagoslov vode)

NAPOMENA: Za vrijeme blagoslova obitelji, svetu misu radnim danom slavimo u 8:00 sati (jutarnja).