Božićna poruka 2018

Split- Žnjan, Božić 2018.

Predragi Kristu vjernici,
živimo u globaliziranom svijetu u kojemu blagdanu Božića prijeti opasnost banalizacije i promijenjenog značenja. Đavao se pametno dosjetio da otvoreni progon kršćanskih svetkovina ne donosi očekivane rezultate. Umjesto toga bolje je preuzeti formu Božića i potpuno mu promijeniti značenje. Umjesto Adventa u kojemu se Katolička Crkva, u prvom dijelu, priprema za Kristov ponovni dolazak na kraju vremena, a u drugom dijelu na njegovo utjelovljenje, danas posvuda slušamo o ‘adventima’. Pojam ‘advent’ toliko se profanizirao i isprostituizirao da je mnogima, napose onima s religioznim senzibilitetom, postao odbojan. Josipa, Mariju i Isusa istisnuo je Coca-Colin Djed Mraz s kamionom i sobovima. Pjesma ‘Radujte se narodi’ morala je ustuknuti pred ‘Zvončićima’.

Danas počesto slušamo kako je vjeri mjesto samo u crkvi i privatnoj sferi te da se s njom ne bi smjelo izlaziti u javnost. Nisu li suvremeni ‘advent’ i ‘božić’ potvrda i trijumf upravo te ideje? Božić je postao lijepi običaj i ništa više. Prigoda za potrošnju. Za Isusa ponovo nema mjesta među nama. Svjetla velegrada i blještavilo suvremenog doba prigušili su sjaj zvijezde repatice koja vodi do betlehemske štalice u kojoj leži Bog koji je postao čovjekom. Ne vidimo Ga više u našem životu, u našoj obitelji, u našem društvu. Čini nam se da Bog šuti, da je odsutan, da ne može djelovati i da nam je život s njim i bez njega isti. No on je i dalje tu. Čeka u štali, van grada. To što ga ne vidimo ne znači da ne postoji. Dapače, blizu nam je i zauzima se za nas. Trpio je za nas čim se rodio.

”Blago čistima srcem, oni će Boga gledati” govorio je Isus. Očistimo naša srca da bismo mogli ponovo vidjeti Krista u svom životu. Pronaći ćemo ga gdje leži u jaslama, okruženog Marijom i Josipom te pastirima. Božić označava točku najvećeg Božjeg saginjanja da pomogne nama ljudima. Ljubav pokazuje kako je spuštanje zapravo istinski uspon. Krist ne uzima ništa, a daje sve. U Božiću nam Krist pokazuje kako nam je blizu. Blizu je svim roditeljima bez riješenog stambenog pitanja kao što je bio blizu Josipu i Mariji. Blizu je svima koji naporno rade, čak i noću, kao pastiri. Blizu je svima koji nemaju djece kao što je bio blizu Zahariji i Elizabeti. Blizu je svoj napuštenoj i pobačenoj djeci kao što je bio blizu nevinoj betlehemskoj dječici. Blizu je svima onima koji ga traže kao što je bio blizu trima mudracima.

Poruke Božića uvijek su iznova veće od našeg shvaćanja. Uvijek iznova nadilaze naš razum. Razumljiva je napast da ih umanjujemo, da ih svedeno na svoju mjeru. Ispravnom tumačenju pripada poniznost da dopustimo ovu veličinu koja nas često nadilazi, da Isusove riječi ne umanjujemo pitanjem što od njega možemo ‘očekivati’. On nam povjerava ono veliko. Vjerovati znači podložiti se ovoj veličini i rasti korak po korak prema njoj.
Čitavo značenje Božića mogli bismo sažeti u dva uzvika koja odzvanjaju evanđeljima Božićnog doba: ‘Ne bojte se’ i ‘Radujte se’. Predragi vjernici, ne bojmo se! Radujmo se! Na poseban način, nemojmo bježati od djece, prihvaćajmo ih, jer nam se sam Bog približio kao maleno dijete potrebno naše pomoći.

Blagoslovljen Božić i sretna Nova 2019. godina!