Prenošenje vjere djeci

Božić – kako od svjetovnog blagdana u čast darovima ispod jelke (koje donosi Djed božićnjak) postići da dijete zaista doživi kršćanski blagdan?
Najjednostavnije je to preko prvog sljedećeg djetetu omiljenog dana u godini – njegovog rođendana. Kad god spominjete Božić , dodajte mu epitet Isusov rođendan. Nažalost u praksi to izgleda najčešće da se uz ovaj zabavni dio jelke, darova, pripreme kolača i postavljanja jaslica doda još i većini djece manje zabavan dio – odlazak u crkvu.


Danas se sve vrti oko darova. Mi odrasli vidimo i druge stvari, ali za djecu je Božić- darovi ispod okićene jelke. Nismo mi tome toliko krivi. Vjerujem, ako smo kršćani da mi i prenesemo pravu poruku , ali Svijet mu na jednu našu doda sto i jednu svoju : preko tv-a, interneta, ostalih ljudi i djece u školi i vrtiću.
Zato je važno znati nešto o ljudskoj psihi.
Za djetetovu dušu i razvoj važno je u obitelji imati uvijek iste radnje, običaje vezane uz odredjene blagdane. One siju u srce sigurnost i toplinu, sjećanje u koje se uvijek vraćaš u odraslim danima – blagdani i običaji u obitelji. Ono što se ponavlja, ono što dobro poznajem – to je moje- to je sigurnost. To je nesto usadjeno u čovjeku i postoji u svim kulturama. A upravo to se danas nastoji omalovažiti ili iskriviti pa nema veze ako se ode ili ne ode na misu, ako je za Božić jelka neka mala umjetna, gotova kupljena, nema veze ako nema jaslica- staviš isto nešto gotovo, kupljeno, sitno.. Nema veze ako se nismo baš zajedno pomolili. Nema veze ako nismo uspjeli organizirati što smo mislil… ništa nema veze- važno se čuvati stresa. A stres upravo tako i dolazi jer doboko u sebi nosimo krivnju- da nismo učinili sa svoje strane dovoljno za Božić u našoj obitelji. Da smo nešto uskratili svojoj djeci.
Suprotstavimo se tendenciji da se sva radost, sve pripreme, sav luksuz, priprema darova , izlazak i druženja događaju u adventu. A onda dođe dan kad se napokon darovi otvore, dobro se najedemo…a onda- cijeli dan na mobitelima -natjecanje u što originalnijim čestitkama. Djeca se zabave sa strane kao i do sad i Božić postaje obični dan kao i do sad. Samo prejedeni i sa novom igračkom.
Zato: napravite lijepe jaslice i uključite djecu; tumačite im zašto se što stavlja i usput pričajte dogadjaje uz Isusovo rodjenje. Iako dijete vec sve to zna (nadam se), to je priča koja se uvijek ponavlja. Pričajte je zajedno. I nipošto to ne radite prerano- u duhu shopping adventa. Advent nije božićno vrijeme. U Došašću je ok imati kalendar sa istaknutim blagdanima sv Nikole i sv Lucije i svih nedjelja, te aranžman sa četiri svijeće koje ćemo paliti za vrijeme obiteljske molitve pred objed jednu po jednu i objasniti djeci da se bliži Isusov rođendan. Naši su stari kitili bor na Badnjak. Predlazem da i bor i jaslice (bez figura) i sve pripreme i radionice sa djecom obavite ranije, ali baš kićenje jelke nek bude na Badnjak. Tada u jaslice postavite i sve figure. Osim Isusa (jer se još nije rodio- rodjendan je sutra) i anđela koji će javiti pastirima radosnu vijest. Također lampice nemojte ulljučiti u struju. To sve ostavite za ritual nakon polnoćke- Na Božić, neka najmladje dijete u kući postavi Isusa u jasle i zatim andjela koji javlja pastirima. Može se to i odglumiti kao dječja igra sa figurama- da bude zabavno. Obitelj mog prijatelja ima malu kućnu procesiju od ulaznih vrata do jaslica u kojoj nose Isusa i tada upale svjećice na boru. On kao otac kaže pri tom: “ Blagoslovi, molimo te Gospodine ovo stablo u našem domu koji za nas predstavlja čitav svijet koji si stvorio , a ukrasi na njemu planete i zvijezde koje si Gospodine zapalio svojom rječju: On koji je stvorio čitav svemir postao je malo dijete, jedno od nas. “ Obitelj odgovara: “Kakvo čudo u očima našim! “ Ova obitelj ima petero djece i doista sa svom ozbiljnošću čine ovaj obiteljski običaj. Sjećam se kad sam bila dijete da smo svako par dana približavali figurice kraljeva po malo sve bliže štalici. Naravno da smo odredili i koji je koji po imenu. A konačno bi kraljevi stigli do štalice na svoj blagdan. To je priča koju neću nikada zaboraviti. Mnoge obitelji, a naročito u drugim djelovima svijeta daruju djecu i na blagdan Tri kralja.
Sigurno već imate neke Božićne rituale u obitelji: čuvajte ih i njegujte, ne brišite ništa i još dodajte. Neka bude kao liturgija. Neka jela budu uvijek ista na Božić- neka svako osjetilo pamti – Božić je. I radost, radost. Naučite djecu naše divne božićne pjesme. Djeca vole pjevati.
U našoj župi od prije koju godinu skupina vjernika ide u Božićno vrijeme i pjeva božićne pjesme u našem kvartu- pridružimo im se- mladi i sa djecom.
Za Božić budimo sigurni da smo djeci prenjeli jednu jedinu poruku: Riječ je tijelom postala . Veliki svemoćni Bog, stvoritelj svemira, toliko nas voli da se za nas rodio kao mala beba u štalici, i to je Božić.
Nastavak slijedi. Mala Terezija