Poslanica vjernicima Uskrs 2020

Župa Gospe od milosrđa, Uskrs 2020.

Predragi Kristu vjernici,

Pred nama je Veliki tjedan, u kojemu slavimo otajstvo naše vjere kada je utjelovljeni Bog Isus Krist raspet, umro na križu i pokopan te treći dan uskrsnuo od mrtvih. To je najvažniji trenutak u povijesti ljudskog roda.

Živimo u dramatičnim vremenima.Preko noći naša ‘instant’- sad i odmah sve što god poželim-civilizacija, srušila se kao kula od karata. Sada živimo u izolaciji. Živjeli smo pravu korizmu. Postili smo od shoppinga, putovanja, druženja. Bili smo prisiljeni ući u vlastitu nutrinu, upoznati sebe, susretati se sa svojim ukućanima, provoditi vrijeme sa svojim mužem ili ženom, sa svojim roditeljima ili djecom. Živjeli smo istu pustinju koju je prošao Isus na početku svog javnog djelovanja i Izraelci kad su izišli iz Egipta. Sigurno smo u toj pustinji bili kušani. Sigurno smo mrmljali. Međutim, Bog nam je možda u pustinji govorio jasnije nego ikad do sada.

Papa Frane rekao je prilikom podjele oprosta kako smo naivno mislili da možemo ostati zdravi u bolesnom svijetu. Naš je svijet uistinu bio bolestan. Bolestan od ravnodušnosti, licemjerja, nasilja, droge, egoizma, škrtosti, pohlepe, oholosti, neprihvaćanja djece,hedonizma, pornografije, abortusa, kontracepcije i psovke. To su bolesti mnogo gore i opasnije od kovida-19. A kaže Isus nama, ”prijateljima svojim: ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a nakon toga nemaju više što učiniti. Pokazat ću vam koga vam se bojati: onoga se bojte koji pošto ubije, ima moć baciti u pakao. Njega se bojte!” (Lk 12, 4-5)

Ne znamo do kada će trajati ova pandemija.Hoće li se pogoršati? Što će biti kada prođe? Nitko ne zna što nam nosi budućnost. Svakodnevno mi se javljaju župljani koji su dobili otkaz, kojima je propala sezona, kojima se plaća spustila na minimalac, koji ne znaju što će biti s ispitima, maturom, što će biti s krštenjima, prvom pričesti, krizmama i vjenčanjima. Premijer je najavio da ulazimo u recesiju. Svi smo s pravom zabrinuti. Sjetimo se u ovim ozbiljnim trenutcima našeg Spasitelja kojeg su u Getsemanskom vrtu obuzeli užas i tjeskoba i kojemu je duša bila na smrt žalosna, koji se znojio krvavim znojem i koji je molio ”Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.” (Mt 26, 39) U trenutcima najveće muke i kad nam se čini da nas je ostavio, Bog nam je najbliži. Potrebno je samo priznati da smo bespomoćni.

Ove godine neće biti javnih misnih slavlja i obreda Cvjetnice, Velikog tjedna i Uskrsa. Vaš župnik i kapelan sjetit će vas se kod oltara i moliti za vas. Mnogi su žalosni što nije moguće prisustvovati liturgijama. Prinosite to kao žrtvu za spas svoje duše, za spas svoje obitelji i svega svijeta. Molimo svi zajedno. ”Bdijte i molite da ne upadnete u napast.”
Isus Krist nije ostao u grobu. Uskrsnuo je. Zauzima se za nas i nije nas zaboravio. S nama je u sve dane. To je izvor naše radosti. Sretan vam Uskrs. Zazivam Blagoslov Oca, Sina i Duha Svetoga na sve vas.

Vaš brat u Kristu
Don Ante i don Domagoj