Poslanica Uskrs 2022

Župa Gospe od Milosrđa, Uskrs 2022.

Predragi Kristu vjernici!
Na Uskrsno jutro, zajedno sa svetim ženama koje su vjerno stajale pored našeg Gospodina u Njegovoj muci i smrti, nalazimo se sada pred praznim grobom. Grob nas podsjeća na smrt i ukop utjelovljenog Božjeg sina, koji se dragovoljno podvrgnuo najtežim mukama i najsramotnijem pogubljenju kako bi nas zauvijek oslobodio grijeha i njegovog najotrovnijeg ploda- vječne smrti. Prazan grob, u kojemu se nalazi anđeo, pun je svjetlosti. Sveti grob postaje svjedok otajstva Božje ljubavi i našeg otkupljenja. Grob nije prazan jer je netko odnio Gospodinovo tijelo. Anđeo uzvikuje pobožnim ženama: “Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu! Sjetite se kako vam je govorio dok je još bio u Galileji: ‘Treba da Sin Čovječji bude predan u ruke grešnika, i raspet, i treći dan da ustane.'”
Bog je u svojoj neizmjernoj ljubavi prema čovjeku poslao svoga jedinorođenoga Sina, koji se utjelovio i u našem ljudskom tijelu ostvario pobjedu nad grijehom- pobjedu vječnog života. Uskrsli Krist ide pred nama u Crkvi i vodi nas putem koji vodi u vječni život, u prisutnost Oca, Sina i Duha Svetoga i u društvo anđela, Majke Božje i svih svetaca. Naši su životi zauvijek promijenjeni na najdublji mogući način. Od dana Njegovog uskrsnuća mi, koji smo u Njemu krštenjem preporođeni, živimo u Njemu. U Kristu nas je Bog Otac posvojio. Mi smo živi u Kristu, a on po Duhu Svetomu živi u našim dušama.
Živimo u burnim vremenima, obilježenima ratom u Ukrajini i poskupljenjima uslijed inflacije. Slušamo o sablastima unutar Crkve. Naše su oči, međutim, uprte u Sveti grob koji svjedoči najvažniju istinu naše vjere. Ostanimo vjerni i jaki, uvjereni da je Gospodin uistinu uskrsnuo od mrtvih, da ide pred nama i da je uz nas u svakodnevnim borbama u sve dane do svršetka svijeta. Položimo svoja srca u nepresušni izvor Njegovog presvetog Srca, prije svega po sakramentu svete pričesti, kako bismo primili mudrost i hrabrost da možemo vjerno živjeti kao sinovi i kćeri Božje u Njemu.
Nadbiskup Ante Jurić, čiju smo desetu obljetnicu smrti nedavno obilježili obraća nam se svima. ”Draga djeco, dragi mladi, vi ste posebno u opasnosti da povjerujete u laž kojom vas se hoće uništiti, i vremeniti život i sreću i vječnost- a to je laž da nam je život dan za užitak, a ne za žrtvu, za herojstvo. Nije žrtva sebi cilj, ali je snažno sredstvo do pobjede, uspjeha, sreće… Promatrajmo muku Isusovu, ali u vidu uskrsnuća. Nisu muka i Kalvarija zadnja riječ u životu Isusovu, nego uskrsnuće- uzašašće, proslava. Njegov je put po križu do slave. Varate se ako mislite da se može drugim putem doći do radosti i slave!”
Vaša braća svećenici
don Domagoj i don Ante

CVJETNICA- Dođimo s palminim i maslinovim grančicama. Sv.mise slavimo u 9.00, 11.00 i 19.00 sati.
VELIKI PONEDJELJAK- Ispovijed od 10.00-11.00 sati, od 17.00-19.00 sati i 20.30 sati.
VELIKI ČETVRTAK- Večera Gospodnja s pranjem nogu u 19.00 sati.
VELIKI PETAK- Muka Gospodnja i klanjanje križu u 18.30 sati.
VELIKA SUBOTA- Dan za klanjanje u tišini. VAZMENO BDIJENJE- u 22.00 sata. Blagoslov hrane.
USKRS- Sv. mise slavimo u 8.30, 9.30 i 11.00 sati. Blagoslov hrane.
USKRSNI PONEDJELJAK- Sv. mise slavimo u 9.30 i 11.00 sati.