Pismo Uskrs 2023

Župa Gospe od Milosrđa- Žnjan, Uskrs 2023.

Predragi Kristu vjernici,
Krist je uskrsnuo! Mir vama! Danas slavimo veliko otajstvo, temelj kršćanske vjere i nade: Isus iz Nazareta, Raspeti, uskrsnuo je od mrtvih treći dan. U našim crkvama ponovo odjekuju riječi što ih je Anđeo uputio uplakanoj Mariji Magdaleni i pobožnim ženama: ”Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!” (Lk 24,5-6).
Nije teško zamisliti kakvi su u tom trenutku bili osjećaji tih žena: osjećaji žalosti i straha zbog Gospodinove smrti, osjećaji nevjerice i čuđenja zbog onoga što je bilo previše dobro da bi bilo istinito. Grob je, međutim, bio prazan- u njemu nije bilo tijela. Petar i Ivan, nakon što su ih žene izvijestile, otrčali su na grob i uvjerili se da su govorile istinu. Vjera apostola u Isusa, iščekivanog Mesiju, bila je, na Veliki Petak, stavljena na tešku kušnju putem sablazni križa. Mi se danas nalazimo u sličnom stanju raspršenosti i zbunjenosti- svakodnevno slušamo o skandalima u Crkvi, zlostavljanju djece, karijerizmu, ratovima u svijetu, pritisnuti smo inflacijom, naša djeca su izložena ‘gender’ ideologiji na televiziji. Naša biskupija je bez biskupa. Često nam se čini da se ponavlja drama iz Getsemanskog vrta kad su učenici ostavili Isusa samog i pobjegli, a kad je uskrsnuo ostali su zbunjeni. Bijeg i zbunjenost zavladali su u našim dušama, obiteljima, domovini i Crkvi. No Uskrsli Isus izašao je ususret svojim prestrašenim učenicima. ”Dođe Isus, stane u sredinu i reče im: ‘Mir vama!” (Iv 20,19).
„Njegovom se modricom izliječiste” (1 Pt 2,24), to je navještaj što ga je Petar upućivao prvim obraćenicima. Te modrice, koje su za Tomu isprva bile prepreka vjeri, kao znak koji na prvu upućuje na Isusov neuspjeh; oni isti ožiljci koji su u susretu s uskrslim Kristom postali dokazi pobjedničke ljubavi. Ožiljci što ih je Krist primio iz ljubavi prema nama pomažu nam da shvatimo tko je Bog te da i sami s Tomom ponovimo: „Gospodin moj i Bog moj”. Samo Bog koji nas ljubi do te mjere da na sebe preuzima naše rane i našu bol, osobito onih nevinih, dostojan je vjere.

Sretan Uskrs!
Vaši don Ante i don Domagoj